Millainen on sinun joulusi?

“Ei työpaikan kahvipöydissä puhuta siitä että viime jouluna juoppo sammui housut nilkoissa tyttären huoneen lattialle. Siellä puhutaan että juu juu torttuja on leivottu ja hautuumaalla käydään. Vähemmästäkin alkaa ahdistumaan.” – Läheinen

Sosiaalinen media pursuilee mitä upeampia joulukoteja täydellisine koristeineen. Mainoksista saamme katsella onnellisesti hymyileviä kauppiaita tai isiä, jotka palaavat joulupukin rekkakyydillä kotiin pienen tytön syleiltäviksi. 

Työpaikan kahvipöydissä jaetaan joulupiparia ja toivotellaan rauhallista joulua. Paikallissanomat muistuttavan joulun olevan perhejuhla. Samassa artikkelissa muistutetaan ottamaan rennosti ja nauttimaan yhteisistä hetkistä.

Pelottaako sinua? Ahdistaako sinua? Tunnetko niin suurta vihaa koko joulua kohtaan, että mielesi tekisi repiä lähimarketin tontulta pää irti ja käskeä jouluintoilevaa työtoveriasi tukkimaan suunsa. Onko iloisesti hymyilevät ihmiset sinulle myrkkyä? 

Kaikki edellä mainitsemani jouluhypetys saattaa salakavalasti muistuttaa sinua siitä, mitä sinulta itseltäsi puuttuu.

Kun pullo määrää koko perheen tunnelmaa.

(Muulloinkin kuin jouluna.)

Joulun vietto perheessä, jossa vallitsee alkoholismi, on kaikkea muuta kuin rentoa yhdessä oloa. Monen alkoholistin läheinen on saattanut aloittaa ”Vi***maisen nalkutuksen” jo viikkoja sitten. Nämä ahdasmieliset ilonpilaajat muistuttavat alkoholistia toistuvasti siitä, miten hän edes jouluna voisi olla yhden päivän juomatta. Lasten vuoksi. 

Alkoholisti kiristää hampaitaan yhteen. Hän tiedostaa kyllä, että tehtävä on haastava, mutta joulurauhaa varjellakseen lupaa käsi sydämellään olla juomatta. Hän toivoo, ettei asiasta tarvitsisi enää puhua, mutta silti tuo hapannaama jaksaa siitä toistuvasti jauhaa. Pilaa tuolla nalkutuksellaan vielä lastenkin joulutunnelman! 

Samainen alkoholistin hapannaamaksi nimeämä läheinen pohtii omassa mielessään millainen tästä joulusta taas tulisikaan. Joulu mietteiden sijaan hänen mielensä valtaa pelko siitä, mitä tapahtuu jos alkoholisti alkaakin juomaan. Hän ristii käteensä ja toivoo, että “SE” edes tämän kerran pystyisi pitämään lupauksensa. Varmuuden varalle hän on ilmoittanut sisarelleen, että ” Saatetaan tulla joulupäiväksi teille joulun viettoon, koska puoliso saattaa joutua päivystyskeikalle joulupyhinä…” Ihan vain varmuuden vuoksi…

Lapset ovat omassa hiljaisuudessaan aistineet kireän tunnelman ja päättäneet olla erityisen kunnollisia ja tunnollisia, ettei päihdevanhempi vain alkaisi juomaan. Siitä nousisi kamala riita ja koko joulu menisi ihan pilalle. Lapset yrittävät nostattaa joulutunnelmaa leipomalla pipareita joululaulujen soidessa taustalla. Hetkellinen ilottelu kostautuu ja jauhopurkki tippuu lattialle. 

Olohuoneesta kuuluu ”Saatanan saatana! On se nyt per**le… Minä en jaksa tällaista älämölöä…” Kohta ovi käy ja kaikki tietävät mihin alkoholistin tie johtaa. 

Puolison silmissä loistaa kyynel, jonka hän salaman nopeasti pyyhkii pois, ettei vaan lapset näkisi. Hän vääntää naamansa tekohymyyn ja pyytää lapsia menemään olohuoneeseen silla aikaa, kun siivoaa jauhosotkun. ”Kaikki on hyvin. Ei hätää.” Lapset majoittuvat olohuoneen sohvalle häpeissään. ”Meidän ei olisi pitänyt” ”Tää oli meidän vika.” He laittavat teeveen päälle ja uppoutuvat Disneyn maailmaan. Ja näin koko perhe leikkii yhdessä “Kaikki on hyvin” leikkiä.

Uudenlainen elämä on saatavillasi koko ajan. Sinun täytyy vain ensin ottaa ensi askeleesi sitä kohti. 

Alkoholisti tosin leikkii omaa piiloleikkiään ja istuu yksinään kapakassa tai autotallissa. Nostaessaan pulloa huulilleen on hänen vakuuteltava itselleen, että syy ei ole hänessä. Hän olisi kyllä pystynyt, mutta kun hapannaamakin vain vi***ili ja kakarat hyppi pitkin seiniä. Kauhea metelikin vielä. Vähemmästäkin sitä alkaa kaipaamaan rentoutusta. Minä olen joululahjoihinkin laittanut varmaan tuhat euroa rahaa, ja sitten en itse saisi paria kaljaa edes ottaa…

Jouluaaton koittaessa tätä rakkauden täyteistä perhejuhlaa vietetään hiljaisuuden vallitessa. Kaikki pöydän äärellä istuvat voivat aistia veitsellä leikattavan ahdistavan tunnelman. Tämän tunnelman luo perheen kuningas, vaikkei sitä (ainakaan vielä) ole edes nostettu pöydälle. Tämän tunnelman luo pullo. 

Puoliso laittaa sisarelleen viestiä. ” Joo XX joutuu töihin. Me tullaan lasten kanssa teille, jos vain sopii vielä?”

Minun joulutervehdykseni sinulle

Tiesitkö, että sinä voit itse vaikuttaa siihen millainen joulusi ja koko elämäsi on? Katsele ympärillesi. Aisti tunnelmaa. Millaisia ihmisiä sinulla on lähelläsi? Miten he käyttäytyvät? Mitä he sinulle sanovat? Miltä tuo kaikki sinusta tuntuu? Onko tämä sellaista elämää, josta lapsena haaveilit? Onko tämä sellaista elämää, jota parhaalle ystävällesi toivoisit? 

Olet sitten päihderiippuvainen tai päihderiippuvaisen läheinen, niin haluaisin sinun tietävän, että asioiden ei tarvitse jatkua näin. Päihderiippuvuus on koko perheen sairaus, joka ei ole kenenkään syy. Kukaan ei olisi tällaista sairautta kohdalleen toivonut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sairauden taakse voisi piiloutua ja sen avulla paeta vastuuta. Aivan niin kuin muidenkin sairauksien kohdalla, ensi askel muutokselle ja toipumiselle on ongelman myöntäminen ja avun pyyntö. Apua ja laadukasta hoitoa on saatavilla, mikäli vain löydät itsestäsi rohkeutta sitä pyytää ja ottaa vastaan. 

Uudenlainen elämä on saatavillasi koko ajan. Sinun täytyy vain ensin ottaa ensi askeleesi sitä kohti. Toivomme sinulle kaikkea hyvää jouluusi ja tulevalle vuodelle. Muistathan olla rohkea. Olet sen arvoinen.

Läheisten klinikan tiimi

Läheisten klinikka on keventänyt loppuvuodeksi vastaanottojen ja yksilöohjauksen hintoja -20%. Muistathan, että tammikuussa järjestämme klinikallamme Salossa Läheisten kurssiviikonlopun, jossa käymme intensiivisesti ja syväluotaavasti läpi päihderiippuvuuden mekanismeja ja päihderiippuvuuden vaikutuksia koko perheen dynamiikkaan ja yksilöihin. Lue lisää viikonlopusta täältä: https://laheistenklinikka.fi/tuote-osasto/kurssi

Vieritä ylös