Mikä on läheisen pullo?

Alkoholistin kohdalla pakonomainen käytös on konkreettista ja helposti havaittavaa toimintaa. Hän hakeutuu kerta toisensa jälkeen pullon äärelle, eikä humalainen käytös jää keneltäkään näkemättä. Ongelma on helposti havaittavissa, ainakin läheisten silmin.Alkoholismissa ja muissakin riippuvuuksissa riippuvuuden kohde on konkreettinen, silminnähtävä asia tai toiminta.

Mutta mikä on läheisen riippuvuuden kohde? Vastaus: Alkoholisti ( päihdesairas ) ja hänen toimintansa.

Kun perhettämme tai lähipiiriämme koskettaa riippuvuussairaus, me läheiset alamme pikkuhiljaa sopeutua tilanteeseen. Emme me heti näe, että kyse on vakavasta sairaudesta, vaan aluksi pakonomainen juominen ja siihen liittyvä persoonallisuuden ja käytöksen muutos, on helposti selitettävissä työstressillä tai muilla elämään kuuluvilla asioilla. Emme välttämättä ole kovin huolissamme, koska uskomme, että tilanne muuttuu, kun raskas elämänvaihe tasoittuu. Emme tiedosta, että tässä vaiheessa olemme itseasiassa jo riippuvuussairauden vietävissä. Tästä syystä on turhaa ikinä, milloinkaan, koskaan tuntea syyllisyyttä siitä, ettei ole ymmärtänyt toimia toisin! Riippuvuus sairaudet eivät kysele ihmiseltä lupaa, että sopisiko asettua tähän perheeseen. Riippuvuus ei kysy ammattistatusta, kukkaron kuntoa tai älykkyysosamäärää. Se kohtelee kaikkia samalla tavoin ja siihen havahtuu vasta siinä vaiheessa, kun ollaan jo pitkällä riippuvuuden kierteessä.

Kuva: Pixabay

Pikkuhiljaa me läheiset alamme siis sopeutua todellisuuteen, jossa päihde kuuluu ”normaalina” osana elämäämme. Riippuvuuden edetessä päihteen käyttö lisääntyy ja toleranssi kasvaa. Seuraukset ja kontrollin menetykset alkavat olla yhä suurempia ja näkyvämpiä. Alamme voimaan huonosti päihdesairaan rinnalla. Alamme pelkäämään mitä seuraavaksi tapahtuu ja toivomme voivamme vaikuttaa tilanteeseen. Tästä syystä alamme kontrolloimaan päihdesairaan toimintaa ja pyrimme kaikin keinoin vaikuttamaan siihen, ettei hän joisi. Koska jos hän juo, me joudumme kärsimään. Emme halua sitä, niin pyrimme kaikin keinoin vaikuttamaan lopputulokseen.

Siinä missä päihdesairas ahdistuu, kun ei voi juoda, läheinen ahdistuu, kun ei tiedä juoko alkoholisti vai ei. Siinä missä päihdesairas piilottaa pullojaan, läheinen etsii niitä. Siinä missä päihdesairas muokkaa elämäänsä niin, että hän voi juoda, läheinen muokkaa elämää niin että päihdesairas ei voisi juoda. Siinä missä päihdesairas aiheuttaa tahallaan riidan, jotta voisi paeta juomaan, läheinen varoo konfliktia, ettei se vain lähde juomaan. Siinä missä päihdesairas uskoo voivansa kontrolloida juomistaan, läheinen uskoo voivansa toiminnallaan vaikuttaa päihdesairaan juomiseen.

Kuva: Milla Liikanen

Riippuvuusdynamiikka näyttäytyy eri tavoin eri perheissä tai yhteisöissä. Yhteistä kuitenkin kaikille on se, että yhden ihmisen päihteenkäyttö alkaa salakavalasti vaikuttamaan koko yhteisön toimintaan ja yksilöiden tunne-elämään. Päihdesairaan ainoa tavoite on saada juoda ja läheisen ainoa tavoite on saada päihdesairas lopettamaan. Päihdesairas ei pysty irtaantumaan päihteestä, päihdeläheinen ei pysty irtaantumaan päihdesairaasta.

Kummallekin on asiantuntevaa apua tarjolla, jos jompikumpi ottaa sitä ensin vastaan. Ennen kuin näin tapahtuu, tilanne pahenee ja ongelmat syvenevät. Läheinen. Uskalla hakea apua itsellesi! Vain auttamalla itseäsi, voit auttaa päihdesairasta läheistäsi.

Voit olla meihin yhteydessä [email protected] tai 041 3189162 / 0413122592

Vieritä ylös