Mahdollistanko hautaan vai hoitoon?

Päihderiippuvaisen läheiset toimivat usein huomaamattaan päihderiippuvuuden mahdollistajina. Mahdollistamisella tarkoitetaan sitä, että ongelma tiedostetaan mutta päihteiden käytön jatkuminen sallitaan silti. Läheiset ympärillä kantavat vastuuta, joka kuuluisi päihderiippuvaiselle. Saatetaan valehdella päihderiippuvaisen puolesta tai hänen takiaan. Päihderiippuvaiselle voidaan ladella sääntöjä, ja uhkauksia mikäli päihteiden käyttö jatkuu, mitkä eivät kuitenkaan koskaan toteudu. Päihderiippuvaista autetaan ja tuetaan. Hänet pelastetaan kiperistä tilanteista ja hänen puolestaan selitellään. Kun päihderiippuvaisen taustalla on tällainen tukijoukko, hänen on turvallista jatkaa päihteiden käyttöään, koska nalkutuksesta huolimatta tukijoukko pysyy taustalla valmiina pelastusoperaatioon. Akuuttia tarvetta muutokselle ei ole.

Läheiset usein kokevat sanan ”mahdollistaja” syyllistävänä. Itsekin aikoinaan tunsin noin. Mielessäni raivosin, että ”Minäkö tässä muka olenkin nyt syypää kaikkeen?!”
Siksi onkin tärkeää, että läheinen ymmärtää mahdollistajan roolin kuuluvan sairauden kuvaan. Kukaan ei siihen tietoisesti ajaudu, vaan lähtökohtana on aina ollut rakkaan ihmisen auttaminen.

On siis hyvin tärkeää, että läheinen ymmärtää ensin oman roolinsa mahdollistajana ja sen, miksi mahdollistamisen lopettaminen on elintärkeää päihderiippuvaisen hoitoon ohjauksen kannalta. Mikäli tätä ymmärrystä ei ole, mahdollistamisen lopettaminen on äärimmäisen vaikeaa ja aiheuttaa kohtuutonta tuskaa ja kärsimystä, joka usein johtaa siihen, että läheinen palaa takaisin päihderiippuvaisen rinnalle. Siksi läheisen on hyvä hakea toimintansa tueksi asiantuntevaa, ammatillista apua, jotta irtaantuminen on mahdollista ja lopputulos positiivinen.

Kuinka saada päihderiippuvainen hoitoon?

Kun läheisillä on yhteisymmärrys siitä, mitä tehdään ja miksi, voidaan päihderiippuvaiselle järjestää interventio, eli väliintulo ja hoitoon ohjaus. Interventio kannattaa kohdentaa siihen hetkeen, kun päihderiippuvainen herää krapulassa. Tuolloin hän on häpeissään ja nöyrimmillään, ja saattaa läheisten mieliksikin suostua hoitoon. Mikäli viimeisestä päihteenottokerrasta on ehtinyt kulua jo tovi tai päihderiippuvainen ehtii ottamaan lisää päihdettä, on interventio turha.

Läheisten on tärkeää antaa vain kaksi vaihtoehtoa;

”Saat nyt valita; Joko lähdet hoitoon nyt tai sitten jäät yksin pullon/päihteen kanssa. Olet meille rakas ihminen, mutta me emme jaksa enää, emmekä suostu katsomaan vierellä, kun riippuvuus vie sinut hautaan. Auto on valmiina lähtöön ja kaikki käytännön asiat on hoidettu. Autamme sinua toipumisessa, mutta sairastamisessa emme. ”

Tässä kohtaa saattaa alkaa kaupanteko siitä, milloin hoitoon lähdetään ja miksi juuri nyt ei voi lähteä. Siksi on tärkeää, että kaikilla läheisillä on vain ja ainoastaan yksi tavoite; Saada päihderiippuvainen hoitoon tänään.

Oli lopputulos mikä tahansa, läheiset ovat nyt tehneet sen, minkä pystyvät. Sairauden jatkumisen sijasta he mahdollistivat tällä kertaa sen, että päihteen käyttö loppuu ja päihderiippuvainen lähtee hoitoon. Päihderiippuvaiselle on annettu nyt mahdollisuus valita joko ”pullo tai perhe”. Mikäli hän valitsi päihteiden käytön, hän valitsi samalla yksinäisyyden. Vastuu valinnasta on hänellä itsellään.

Mikäli tarvitset tukea ja apua päihderiippuvaisen hoitoon ohjauksessa, voit olla meihin yhteydessä. Voimme järjestää perheellenne ja lähipiirillenne keskustelun, jossa käymme läpi interventiota sekä sitä, miksi ehdottomuus on tässä kohtaa elintärkeää.

Pystymme järjestämään tarvittaessa myös koulutetun tukihenkilön mukaan interventiotilanteeseen. Tukihenkilöllä on aina omakohtainen toipumiskokemus päihderiippuvuudesta, hoitoon lähdöstä sekä toipumisesta.

Vieritä ylös