Läheishoito? Uhka vai mahdollisuus?

Tämän artikkelin taustalla on Meri ( nimi muutettu ). Meri kertoo oman kokemuksensa läheishoidosta ja siitä, millaisia mietteitä läheishoito hänessä herätti. Kiitos meri arvokkaasta kokemuksestasi ja siitä, että jaat sen kanssamme.

Mietin pitkään onko läheishoito minua varten?

Mitä siellä läheishoidossa tehdään? Kuka sitä vetää? Mitä minun pitää osata? Miten minun kuuluu siellä olla? Onko se minua varten? Saako läheishoitoon mennä, jos taustalla on muitakin vahvoja ilmiöitä lapsuuden perheessä, eikä pelkästään alkoholismia? Haluanko jakaa elämäntarinani? Mietin pitkään, onko läheishoito minua varten. Läheisviikonlopussa olin saanut tietää mitä alkoholismi on ja aloin hahmottaa sen vaikutusta minun elämääni. Olin aivan yhtä kipeä ja ahdistunut kuin ympärilläni olevat päihderiippuvaiset, mutta minulla ei ole mitään konkreettista asiaa jonka pois jättämällä saisin elämäni järjestykseen. Mitä se läheisriippuvuus edes on? Enhän minä edes tarvitse ketään, pärjään kyllä itse! Sisimmässäni kuitenkin tunsin, että tarvitsen apua. Koin olevani itsekäs, mutta tein silti elämäni parhaimman päätöksen. Lähdin läheishoitoon. Läheishoitoon meno pelotti ja jännitti henkisesti, fyysisesti sekä taloudellisesti. Äitinä pohdin miten voin jättää perheeni oman onnensa nojaan niin moneksi päiväksi. En ollut myöskään koskaan käyttänyt suuria summia itseeni.

Läheishoidossa asioista puhutaan rehellisesti ja niiden oikeilla nimillä. Aluksi se tuntui oudolta, nopeasti aloin ymmärtämään kuinka vapauttavaa se on, kun voi puhua asioista ääneen sellaisina kuin ne ovat. Ei kulisseja.

Meri

Vastaanotto oli lämmin ja hyväksyvä.

Läheishoidossa minut otettiin vastaan lämpimästi ja hyväksyen. Näin jälkikäteen ajateltuna meni hyvä pelko ja jännitys aivan hukkaan. Asiantuntevat läheisohjaajat kohtasivat meidät suurella sydämellä ja lämpimällä halauksella. Jokainen meistä hoitoon tulijoista sai olla oma itsensä siinä määrin missä osasi. Läheisriippuvaisen itsetuntemus on usein hukassa ja omalla kohdallani voi sanoa, että olin identiteetitön. Alkuun yritin olla kaikkea muuta kuin oma itseni mutta mitä enemmän sain ryhmältä ja läheisohjaajilta hyväksyviä, rakkaudellisia ja kannustavia katseita, sitä enemmän pystyin rentoutumaan ja päästämään irti tilanteiden kontrolloimisesta. Läheishoidossa asioista puhutaan rehellisesti ja niiden oikeilla nimillä. Aluksi se tuntui oudolta, nopeasti aloin ymmärtämään kuinka vapauttavaa se on, kun voi puhua asioista ääneen sellaisina kuin ne ovat. Ei kulisseja. Luulin että kukaan ei ole kärsinyt samoista asioista kuin minä. Kuinka väärässä olinkaan. Niistä asioista ei vain ollut puhuttu ääneen. Luottamus ryhmässä syntyi nopeasti. Istuin kaltaisteni seurassa ja nauroimme usein, vaikka keskustelimmekin kipeistä asioista. Ensimmäistä kertaa elämässäni kuuluin joukkoon. Kukaan ei syyttänyt minua mistään. Kerroin asioista ja elämästäni niin kuin ne olivat minusta tuntuneet. Sain elinikäisiä ystäviä sekä hyvät ohjeet haitallisten toimintamallieni muuttamiseen. Fyysisesti olin kärsinyt vatsakivuista ja päänsäryistä. Hoidossa minulle avattiin tietoa myös fyysisistä oireista, jotka liittyvät läheisriippuvuuteen. Sain vinkkejä itseni kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Pääpiirteittäin läheisriippuvuus on juuri haitallisia toimintamalleja, joita olemme itse itsellemme kehittäneet.

Kukaan ei voi auttaa toista muuta kuin sieltä asti missä itse on käynyt.

Meri

Tänä päivänä osaan puhua, tuntea ja luottaa.

Nyt tiedän, että vertaistuki on vahvin apu mitä ihminen voi saada. Kukaan ei voi auttaa toista muuta kuin sieltä asti missä itse on käynyt. Läheisten klinikan ohjaajilla on taustalla oma henkilökohtainen toipumistarina läheisriippuvuudesta, joten he tietävät mistä puhuvat. Suosittelen matalaa kynnystä lähteä hakemaan itselleen apua koska jokainen on avunsaannin arvoinen. Tällä kokemuksella mikä minulla nyt on, voin taata, että hoito oli joka sentin arvoinen. Tänä päivänä voin olla vapaa menneisyyteni kahleista sekä olla oma ihana itseni tilanteessa kuin tilanteessa. Tänä päivänä osaan puhua, tuntea sekä luottaa.

Artikkelin kirjoittaja: Meri ( Nimi muutettu )

Seuraavat läheishoitojaksot järjestetään 8.8 – 15.8.2022 ( Raittiit addiktit) ja 19.9 – 28.9.2022. Voit lukea lisää läheishoitojaksoistamme täältä.

Scroll to Top