Tiina Keho

Läheisten klinikan perustaja ja läheisohjaaja

Tiina Keho Läheisten klinikka

Minusta

Olen koulutettu kokemusasiantuntija sekä lähihoitajaopiskelija. Olen työskennellyt läheisohjaajana syksystä 2020. Päihdeläheisenä olen elänyt monessa roolissa, toisen ihmisen riippuvuussairauteen kiinnittyneenä. Oma toipumismatkani alkoi neljä vuotta sitten, ja mitä pidemmälle oma polkuni eteni, sitä keskeisempään rooliin nousi syvä ymmärrys paitsi vertaisuuden, myös spesifisti aiheeseen perehtyneiden ammattilaisten osuudesta ja tarpeellisuudesta sen tuskan käsittelyyn, mitä elämä päihdeläheisenä aiheuttaa.

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko perheen, luoden epäterveen dynamiikan niin perheeseen, kuin muuhun lähiverkostoon. Tässä dynamiikassa itää sukupolvelta kulkeva toimintahäiriö, jota läheisriippuvuudeksi kutsutaan. Pahimmillaan ketju sairastuttaa perintönä perheitä, joiden arkeen eivät päihteet edes kuulu.

Muun muassa näiden oivallusten ja oman terveellisen irroittautumiseni seurauksena syntyi kipinä ammatillisuudesta, ammattilaisuudesta kokemuksen rinnalle, koska itseni lailla kärsiviä läheisiä on satoja tuhansia.
Tahto antaa ääni läheisille ja tuoda sekä ilmiö itsessään näkyväksi, että apu saataville, tavoitettavaksi.

Ihmisen perustarve on tulla kuulluksi, ymmärretyksi ja hyväksytyksi

Vain tätä kautta voimme saada käyntiin prosessin, joka vie meidät tutkimaan itseämme ja elämäämme rehellisesti. Kun ihminen saa ymmärryksen elämästään kokonaisuutena, mitä tapahtui ja miksi, kuinka minusta tuli tällainen, päästään vapautumaan häpeästä.

Tästä syystä lujan ammattilaisuuden rinnalla oma kokemus aiheesta on tärkeää. Olen saanut etuoikeuden olla mukana monien toipumismatkassa, ammatillisena tukena, kokijana ammattilaisen rinnalla, ihmisenä.
Työssäni olen luja, mutta lempeä. Työotteeni ydin myötätunnossa, tinkimättömässä arvostuksessa kanssaihmisiä kohtaan ja rehellisyydessä.

Avainasemassa on kohtaaminen. Minun tärkein tehtäväni on luoda turvallinen ilmapiiri, jossa puhua ja kokea ne elämän salatut ja kielletyt asiat, sekä tunteet. Rohkaisen ja haastan uskaltamaan. Toipuminen ei joka hetki tunnu hyvältä, mutta turvallisten ihmisten ympäröimänä se on jokaiselle mahdollista.

Tärkein tehtäväni on kannustaa kohti muutosta, kohti sitä polkua, joka johtaa riippuvuusvapaaseen mielekkääseen elämään, jonka ohjaksissa saa olla ihminen itse.

Halataan, kun tavataan!

Scroll to Top