“Anna lapselle raitis joulu!”

Niin kaunis ajatus. Niin mahdoton toteutettava perheessä, jossa sairastetaan päihderiippuvuutta, alkoholismia.

Lukemattomissa kodeissa joulusuunnitelmiin kietoutuu nimetön, kylmä jännitys. Ahdistava pala kuristaa kurkussa ja hymy on jähmettynyt kasvoille. Joulu on perhejuhla ja nyt nautitaan vaikka hampaat irvessä! Ei saa kiukutella, pukki kuulee! Kaikki perheenjäsenet tietävät, ettei pukkia ole, mutta kiukutella ei saa, ettei juoppo suutu ja ala juomaan. Aaton lähestyessä jännitys tiivistyy. Koska korkki aukeaa? Pitääkö sopimus, että vain lasillinen ruuan kanssa ja konjakki kahvilla? Ja jos ei pidä, millainen suunnitelma B täytyy tehdä?

Kenties ”meillä ei koskaan juoda jouluna!”. Mutta kävellään koko aatto munankuorilla. Murehditaan joulupäivää, kun aatto ja “lasten aika” on ohi. Näytelmä on ohi. Viimeistään tapanina on päihderiippuvaisella lupa juoda, oltiinhan aatto viinatta. Päihdeperheessä päihteetön jouluaatto ei ole yhtään sen onnellisempi, kuin rehellisesti kännissä vietetty. Se, että alkoholisti uhraa yhden juhlapäivän selvinpäin olemiseen on kaukana raittiista, onnellisesta joulusta lapselle. Päihderiippuvainen kun on päihderiippuvainen niinäkin päivinä, kun ei syystä tai toisesta juo. Niinäkin päivinä läheiset elävät ahdistuksessa ja tuskassa, loputtomasti päihderiippuvaista arvioiden ja omaa käytöstään muokaten, jotta räjähdystä ei tulisi. Jotta juomiseen oikeuttavaa syytä ei löytyisi.

Mitä jos raittiin joulun antaminen ei olekaan kiinni siitä, mitä päihderiippuvainen tekee? Mitä jos voisit olla oman elämäsi ja kotirauhasi ohjaksissa ilman ahdistavaa jännitystä siitä, koska korkki narahtaa? Mitä, jos tuleva uuden vuoden lupaus olisikin, että ensi jouluna MINUN elämäni on toisin, kotini turvallinen ja lapsilla aidosti rauhallinen joulu? Me Läheisten klinikalla olemme eläneet omakohtaisestikin läpi muutoksen onnettomista joulunäytelmistä aitoon joulurauhaan. Muutos vaatii oivalluksen, että jokainen voi olla itse onnensa ohjissa ja aktiivinen toimija elämässään. Se antaa vapauden hengittää, iloita, olla rehellinen ja aito. Turvassa.

Mitä jos astuisit polulle, joka johtaa vapauteen päihderiippuvaisen vaikutuspiiristä? Ensimmäinen askel voisi olla vaikka tammikuussa järjestettävä Läheisten viikonloppu?

Rakkaudella ja lämpimin halauksin, Läheisten klinikan tiimi

Vieritä ylös